fbpx
2024-09-02

Niewielki metraż nie jest przeszkodą do stworzenia funkcjonalnej i stylowej kuchni. Wystarczy zastosować nieco kreatywnych rozwiązań, aby wydobyć z niewielkiej przestrzeni wszystko, co w niej najlepsze. Oto przykłady trików i porad, które pomogą wspaniale zaaranżować małą kuchnię.

Dobry plan to podstawa

Zanim zamówisz meble i dodatki do kuchni, zastanów się, jak chcesz, aby wyglądała. Odpowiedź na pytania: czy gotujesz codziennie, czy masz dzieci, czy w kuchni chcesz spędzać najwięcej czasu spośród wszystkich pomieszczeń w domu? Warto określić również budżet, jaki masz do dyspozycji. Czy możesz pozwolić sobie jedynie na kosmetyczne zmiany, czy w grę wchodzi gruntowny remont wraz z zakupem nowego sprzętu AGD i mebli?

Efekt końcowy powinien stanowić połączenie funkcjonalności ze stylem. W małych pomieszczeniach przede wszystkim ten pierwszy aspekt ma najistotniejsze znaczenie. Aby taki rezultat osiągnąć, warto dopracowywać szczegóły m.in. poprzez zastosowanie stylowych dodatków.

Małej kuchni nie należy przeładowywać wszystkimi możliwymi sprzętami i meblami. Należy zachować umiar i zdecydować się wyłącznie na najpotrzebniejsze urządzenia. Powstanie dzięki temu kompaktowa przestrzeń, w której będzie wszystko, co niezbędne.

Najważniejsze zasady aranżacji małej kuchni

  1. Profesjonalnie zaplanuj rozkład mebli, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń. 
  2. Zdecyduj się na meble na wymiar, dzięki którym uda się stworzyć w pomieszczeniu dodatkowe, ukryte schowki do przechowywania.
  3. Postaw na drzwi przesuwne lub w ogóle z nich zrezygnuj.
  4. Jasne meble i ściany optycznie powiększają przestrzeń.
  5. Dobrym rozwiązaniem jest rozkładany blat, z którego możesz korzystać podczas gotowania i jedzenia, a gdy nie jest potrzebny, nie zajmuje cennego miejsca.
  6. Zastosuj wysokiej jakości, dopasowane do aranżacji światło.
  7. Wybierz wielofunkcyjne meble. Wśród nich prym wiodą szafki na kółkach, które można schować pod blatem lub stołem.
  8. Zdecyduj się na wykonanie mebli z materiałów łatwych w utrzymaniu czystości.
  9. Ogranicz ilość przedmiotów stojących na blacie, aby zachować ład i porządek, wrażenie czystej przestrzeni.
  10. Urządź kuchnię zgodnie z własnymi potrzebami. Czas w niej spędzony powinien być dla Ciebie przyjemnością.

Meble i akcesoria kuchenne, które wzbogacą małą kuchnię

Optymalne wykorzystanie przestrzeni ma kluczowe znaczenie w przypadku małej kuchni. Wznosząc się na wyżyny kreatywności, a także korzystając z mebli na zamówienie, masz szansę stworzyć funkcjonalną i dobrze zorganizowaną kuchnię.

Modułowe meble kuchenne

Wysokiej jakości, modułowe meble do kuchni to najlepszy wybór do małych pomieszczeń. Pozwalają dostosować aranżację do zmieniających się potrzeb, a jednocześnie maksymalnie wykorzystują dostępną przestrzeń.

Rozsuwane stoły i składane krzesła

To prosty trik do ograniczonej przestrzeni. Masz dodatkowe miejsce do siedzenia dla gości, gdy jest potrzebne, a na co dzień, po złożeniu, stół i krzesła zajmują bardzo mało miejsca.

Półki i wieszaki na ścianach

W małej kuchni nie należy zapominać o dodatkowej przestrzeni, która znajduje się na ścianach. Półki i wieszaki można wykorzystać do przechowywania garnków, naczyń, szklanek i innych akcesoriów kuchennych.

Szafki z regulowanymi półkami

Zapewniają elastyczne przechowywanie przedmiotów, wysokość półek można dostosować do aktualnych potrzeb. Jest to przydatne, gdy trzeba wygospodarować miejsce na wysokie garnki oraz małe akcesoria kuchenne. 

Dlaczego musisz pamiętać o sprytnych rozwiązaniach do małej kuchni?

Funkcjonalność w małej kuchni udaje się osiągnąć poprzez inteligentne wykorzystanie przestrzeni i zastosowanie sprytnych rozwiązań. Można wygospodarować w ten sposób dodatkowe miejsce do przechowywania. Należy pamiętać o ścianach, na których można powiesić wieszaki i półki. 

Wybierając meble na wymiar, można tak zaplanować przestrzeń, aby była funkcjonalna, praktyczna i wygodna. Zaproponowane wyposażenie będzie spełniało wszystkie potrzeby użytkowników i zachęcało do spędzania w kuchni bardzo dużej ilości czasu na gotowaniu i jedzeniu.